Tikab ingår i konsultgruppen, som leds av ELU-Konsult, för Slussenprojektets två delområden Land och Vatten. När Stockholm Stad valde att inte leverera en detaljerad VDC-manual för tolv miljardersprojektet Slussen fick Tikab, ansvariga för VDC-arbetet, axla en roll som digital ledare i ett extremt projekt i en av världens mest traditionella branscher.
Som tidigare BIM-ansvarig för en rad andra projekt förstod jag ganska omgående vad stadens funktionskrav skulle innebära för ett projekt i Slussens storlek om samtliga teknikområden skulle beröras av dessa funktionskrav, säger Johan Stribeck, affärsområdesansvarig på Tikab.
De krav som Stockholm Stad ställde handlade om att all projektering skulle ske i 3D och med strukturerad kodning av objektegenskaper från alla teknikområden. Ur dessa funktionskrav föddes idén till det arbetssätt och projekt som Tikab tillsammans med ELU-konsult skulle komma att sätta i rullning – de bestämde sig för att helt gå ifrån de traditionella ritningarna och enbart leverera bygghandlingar som 3D-modeller med tillhörande egenskapsdata och beskrivningar.
Intresset för plattformen blev på en gång stort, både i teamet, hos beställare och övriga som berördes av projektet. Dock var man orolig i vilken utsträckning entreprenörer var redo att bygga efter dessa nya digitala handlingar och därför beslutade vi att fingera en provleverans. Provleveransen blev klar när projektets första stora samverkansentreprenad hade handlats upp och i samband med det fick vi möjlighet att presentera och anpassa upplägget för Skanska, förklarar Johan.
De förutsättningar som fanns vid projektets start var utmanande. Det fanns ingen upphandlad entreprenör att diskutera med och det saknades detaljerad kravställning och nationella standarder kring digitala leveranser. Man tvingades uppfinna hjulet på nytt. Trots det lyckades Tikab i samarbete med ELU och beställaren driva igenom den stora förändringen och leda projektet i rätt riktning.
Den stora bedriften handlar om människan i sammanhanget, alltså att vi har lyckats få så pass många i ett så pass stort projekt att arbeta på nytt sätt och förändra produkten från projekteringsteamet, säger Johan Stribeck. Det är viktigt att man har nyckelpersoner med som brinner för att förändra och implementera nya arbetssätt, den passionen blir man medryckt i, fortsätter han.
I spåren av Slussenprojektet har Tikab byggt ett helt affärsområde kring att stötta både företag och projekt i sin digitala resa. Affärsområdet består nu av fjorton personer och innehåller passionerade och erfarna BIM-strateger, BIM-samordnare, spelutvecklare och programmerare. Just nu ansvarar de för de digitala arbetssätten i projekt som ombyggnaden av Rosenbad och överdäckningen av Stockholm Centralstation.
Upplägget i Slussen har redan spridit sig till flera andra projekt och jag vågar påstå att vi har tänt en gnista som kommer vara en av flera faktorer som kommer sätta fart på digitaliseringen inom byggbranschen ordentligt. Det är vi mycket stolta över, säger Johan Stribeck avslutningsvis.
Tikab har etablerat sig på marknaden som ett tjänsteföretag inom BuildTech. Tikabs affärsområde för detta har vuxit till 14 personer och är på ständig jakt efter nya talanger eller BIM-raketer, som Johan brukar säga.
Johan Stribeck
Affärsområdeschef BuildTech Services
+46 8 409 043 22
+46 709 52 71 70
johan.stribeck@tikab.com
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Senaste kommentarer